The Great Escape?

I forkant av lørdagens kamp mot Middlesborough kom jeg til å tenke på krigsfilmen Escape To Victory fra 1981 av John Huston med Hollywood-kjendisene Sylvester StalloneMichael Caine og Max von Sydow. En hel haug med spillere fra Ipswich Town deltok også. Paul Cooper og Kevin Beattie var stand-ins for henholdsvis Stallone og Caine og rollelisten inneholdt flere spillere i verdensklasse; Pele, Bobby Moore og Hallvard Thoresen var også med. Av gøyale trivia fra innspillingen kan vi nevne at Beattie knuste Stallone i håndbak og at regissøren måtte forandre Osvaldo Arilles sin karakters nasjonalitet fra argentinsk til noe annet da et lyst hode på settet kunne informere om at Argentina var nøytral under 2.verdenskrig. Dette er meg bekjent det eneste «Great Excape» Ipswich har hatt hvis vi eksluderer Mark Stein sitt mål for Chelsea mot Sheffield United som reddet oss i siste serierunde i 1994. Det bør derimot komme en real sluttspurt straks, for nå pløyer vi bunnen av Championship. Det kan faktisk dra ut helt til siste serierunde som forøvrig sammenfaller med vårens fellestur i regi av ITSCON. La oss se på noen andre lag som har vært i lignende situasjoner som Ipswich er i nå og som på mer eller mindre mirakuløst vis kom seg ut av det med det man på balløya kaller for The Great Escape!

Av Ole Bernt Krogstad

West Ham 2006/07

Når West Ham tapte 3-0 i en nedrykkskamp mot Sheffield United den 14.april 2007 var alle bombesikre på at de kom til å rykke ned mens the Blades ville holde seg oppe. Det motsatte skjedde og det på en kontroversiell måte. Den spektakulært gode Carlos Tevez kom til West Ham sammen med Javier Mascherano via en tredje parts eier og registreringen var ikke gyldig. Mange mente at West Ham slapp veldig billig unna da de kun ble ilagt bot isteden for poengtrekk som er mer vanlig for denne typen forseelse. Og det var nettopp Tevez som på mange måter reddet West Ham de siste kampene, for de vant altså 4 kamper på rad i en ellevill sluttspurt og slo blant annet mestrene Manchester United på veien før stakkars Sheffield United tapte 2-1 mot Wigan i siste serierunde og rykket ned istedenfor Hammers. Det hører med til historien at West Ham ble dømt til å betale Sheffield United £30 millioner i kompensasjon for nedrykket.

Rotherham 2015/16

Millers opplevde sørgelige tider i Championship denne sesongen. De hadde tre managere og tilbrakte mesteparten av tiden blant de tre nederste på tabellen. Sesongene deres hadde en sjokkerende dårlig start med bare 2 av 21 mulige poeng i midten av september. Ved utgangen av måneden hadde Steve Evans forlatt klubben og så tapte de så 6 av 7 mulige og lå dermed helt nederst på Championship-tabellen. Formen ble gradvis forbedret, men i februar var Millers fortsatt på en 22. plass med bare 25 poeng på 30 kamper. Rotherham var nå desperate og ansatte Neil Warnock. Hans start var likevel helt elendig med kun 1 poeng fra ni mulige, men det var da ting forandret seg, en 2-1-seier over Brentford ble etterfulgt av seier over Sheffield Wednesday og Middlesbrough. Rotherham var nå bare ett poeng unna sikker grunn. Deres neste kamp mot Derby inneholdt et mirakuløst comeback da de scoret tre mål på åtte minutter i en 3-3 kamp mot Rams. Det ene poenget tok Rotherham ut av bånn tre på tabellen. En oppskriftsmessig 4-0-seier over nedrykksrivaler MK Dons den 9.april hjalp veldig og de nærmet seg sikker overlevelse. Rotherham avsluttet til slutt på en 21.plass, ni poeng over nedrykk.

Wigan Athletic 2011/12

Like sikkert som at våren følger vinteren så kunne man garantere at Wigan stod opp fra de døde for å holde seg oppe mens de spilte i Premier League. Men sesongen 2011/12 var spesiell, selv etter deres elendige standarder. Etter å ha kun vunnet fire kamper hele sesongen, så Wigan dømt ut til en retur til Championship, men så endret plutselig alt seg. En 2-1 seier på Anfield var det som skulle til for å vekke Wigan. Helt usannsynlige seire over Manchester United og Arsenal fulgte så. Et 2-1-tap for Fulham en uke senere vekte nedrykkspøkelset opp igjen, men Roberto Martinez sine spillere ga aldri opp. Latics endte sesongen så med 3 strake seire, som inkluderte en 4-0-seier over et Newcastle som jaktet Champions League-fotball på den tiden.  Det ble seier 3-2 over Wolves som allerede hadde rykket ned i siste serierunde. Wigan havnet dermed på en 15. plass i Premier League med 43 poeng, syv poeng foran Bolton på 18.plass.

Carlisle United 1998/99

Mål i siste minutt er ofte moro eller bare grusomt alt ettersom hvilken tribune man står på. Carlisle hadde slitt i en del sesonger under eier Michael Knighton som en gang faktisk forsøkte å kjøpe Manchester United. Knighton klarte derimot å hente manager Nigel Pearson, og på den siste dagen av sesongen var de fremdeles på vei ned ettersom Scarborough hadde slått Peterborough. Scarborough-fansen hadde sågar allerede invadert banen sin i jubelrus siden stillingen i Carlisles siste kamp var 1 – 1. Men der var de på overtid og Carlisle sin keeper Jimmy Glass ble dermed sendt opp i angrep. Han sendte likså godt Carlisle opp i ledelsen og sendte dem dermed opp ovenfor nedrykksstreken. Trivia her var at keeper Glass ikke engang var Carlisle-spiller på dette tidspunktet siden han ble signert på et nødlån etter at Carlisle solgte sin eneste målvakt.

West Brom 2004/05

Ingen lag som var nederst i Premier League ved julen hadde overlevd inntil denne sesongen. Det virket å være en forbannelse å være på bunn 25. desember. Men heldigvis for West Brom skulle forbannelsen heves. I den 34.runden var bunnstriden helt vid åpen. Man gikk altså inn i den siste runden av kampene i Premier League med West Brom helt nederst på tabellen imens Southampton og Crystal Palace lå på henholdsvis 19.- og 18.plass med kun ett poeng mer enn WBA. Norwich var på 17.plass og følte seg trygge. West Brom slo Portsmouth 2-0 på Hawthorns mens Norwich kollapset fullstendig og tapte hele 6-0 mot Fulham. Southampton ble slått 2-1 av Manchester United og Crystal Palace spilte uavgjort 2-2 mot Charlton Athletic etter å ha sluppet inn et mål i det 82.minuttet. En komplett usannsynlig kjede av perfekte resultater gjorde at West Brom var på trygg grunn og det artige her var at Portsmouth-fansen ble med på feiringen utpå banen siden erkerivalen Southampton rykket ned istedenfor West Bromwich Albion.