Siste sjanse?

«It ain`t over till the fat lady sings» heter det, og uavhengig av resultatet i lørdagens hjemmekamp mot Rotherham, så er det lenge til noe eventuelt nedrykk er matematisk klart for vår del. Likevel, dersom vi taper morgendagens kamp, så tror jeg den nevnte damen kan begynne å rense stemmebåndene. Ettersom Rotherham for øyeblikket ligger rett over nedrykksstreken på 21. plass, 10 poeng foran oss, så er dette en 6-poengs kamp som MÅ vinnes om vi skal ha noe som helst håp om å unngå League One-fotball fra august.

Av: Espen Helland

Det har vært en usedvanlig begivenhetsrik uke på Portman Road etter cup-tapet mot Accrington sist lørdag. Forut for den kampen så hentet Lambert som kjent inn venstre-back Callum Elder på lån fra Wigan og spissen Will Keane på lån fra Hull. Denne uka har Lambert signert en fysisk sterk spiss i Collin Quaner på lån fra Huddersfield, mens den rutinerte vingen Simon Dawkins har fått en korttidskontrakt ut sesongen, med opsjon på ytterligere en sesong, etter å overbevist Lambert tilstrekkelig om sine kvaliteter i løpet av et 5-ukers treningsopphold samt i U-23 kamper.

Lambert forsøkte også å signere Anthony Pilkington, som han kjenner godt fra sin tid i Norwich, men han valgte av familiære årsaker å flytte hjem til nord-vest England der han signerte for Wigan. Synd for oss etter min mening, men «we move on» – som det sies. I skrivende stund så ser det også ut til at den rutinerte ex-West Ham-stopperen James Collins er i ferd med å signere for oss. Det blir i så fall Lamberts femte signering i løpet av de 11 dagene som har gått siden januar-vinduet åpnet (!). Collins var som kjent på prøvespill hos oss under Paul Hurst i september, men valgte da å signere en korttidskontrakt hos Aston Villa. Som følge av at han pådro seg en leggskade så avsluttet han kontrakten med Villa uten å spille en kamp og signerer nå for oss som free agent.

Lambert utelukker for øvrig verken ytterligere spillere inn og ut av klubben, så det blir spennende hva som skjer videre utover i januar.

Som om ikke alle transfer-nyhetene var nok, så kom i går nyheten om at adm.dir. Ian Milne, går av etter 6 år i klubben. Ting tyder på at Marcus Evans heretter vil være mer direkte involvert i den daglige driften av klubben – så får det være opp til hver enkelt hva vi tenker om det…

Over til morgendagens kamp så blir det jo spennende å se hva slags lag vi stiller. Lambert måtte tåle kritikk for å ha valgt 4-5-1 formasjon med Kayden Jackson som enslig spiss borte mot Accrington. Først idet Harrison ble satt inn i det 80`ende minutt og Ipswich gikk over til to spisser, ble det litt mer futt på topp, men det var for sent. Lambert var selv ikke nådig i omtalen av lagets prestasjon og sa rett ut at enkelte spillere ikke er gode nok. Jeg regner i hvert fall med at Lambert er like lei som alle oss andre av å se Town slippe inn mål på dødballer, så det er sannsynlig med en ny helg med store endringer i start-elleveren.

Om jeg skal driste meg til et tips (ønske?) på hvordan laget vil se ut, så regner jeg med at Bialkowski fortsetter i mål. Elder beholder trolig plassen som venstre back, mens Collins fort kan komme inn som midtstopper (og kaptein?) ved siden av Pennington, som jeg tror beholder sin stopperplass. Alternativt blir den sentrale stopperduoen Collins/Chambers. Jeg tviler på at Lambert er kjempeimponert over Spence sine siste opptredener på høyre-back, men her er det få alternativer med mindre Chambers flyttes ut dit igjen.

På midten så regner jeg med at Skuse kommer inn igjen som anker, om han er klar. Gjetter på at Nolan må vike plassen. Dersom Huws anses klar for å være med i troppen, antar jeg begynner på benken etter et så langt fravær, men det vil være et klart pluss for oss om han blir involvert igjen snart. Gwion Edwards hadde vel en mindre god kamp sist og kan kanskje bli ofret til fordel for nysignerte Dawkins? Bishop eller Dozzell er vel nærmest den andre plassen i lagoppstillingen på midten, med Sears på flanken?

Føler meg i hvert fall trygg på at det blir endringer på topp. Jeg tror vi kommer til å spille med to spisser og tviler på at Kayden Jackson spiller fra start. Kanskje begge nysigneringene Keane og Quaner får tillit fra start? Harrison hadde også et positivt innhopp sist og Lankester ser ut som et stort talent og håp for fremtiden, så det er vanskelig å spå hva Lambert velger her, men to på topp tror jeg det blir.

Lørdagens motstander, Rotherham United, er altså tilbake på Championship-nivå etter å ha tilbragt en sesong i League One. Opprykket ble som kjent sikret etter seier i play-off-finalen mot Paul Hursts Shrewsbury. Rotherham har i det hele tatt vært et heislag de siste sesongene. Mange vil huske at vi møtte de i noen sesonger tidlig på 2000-tallet, da de tilbragte 4 sesonger på nest øverste nivå fra 2001-2005. Forut for disse fire sesongene hadde de rykket opp to sesonger på rad fra 1999 til 2001. Etter nedrykk i 2005 fulgte 9 sesonger i de to nederste divisjonene, før «The Millers» på nytt presterte 2 opprykk på rad i årene 2012-2014 og var tilbake i Championship de neste 3 sesongene. Om ikke annet så beviser de jo i hvert fall at det ER mulig å komme tilbake etter diverse tilbakeslag.

Klubben spilte i mer enn 100 år hjemmekampene sine på Millmoor, før de i 2008 ble tvunget til å flytte etter at det ikke ble oppnådd enighet med grunneier. På det tidspunktet var man i ferd med å oppføre en ny hovedtribune på Millmoor, så flyttingen kom nok brått på. Etter 4 år på friidrettsstadionet Don Valley Stadium i Sheffield, kunne man så flytte tilbake til Rotherham by og den nye hjemmebanen New York Stadium i 2012.  

Rotherham ligger altså på plassen over nedrykk, og vil nok være fornøyd om de beholder plassen i divisjonen ved sesongslutt. Klubben gikk 9 kamper uten seier (5 uavgjort) før de slo Preston 2-1 hjemme på 1.nyttårsdag. Deretter ble de knust 7-0 av Manchester City borte i FA-cupen, men det er vel ingen grunn til å legge stor vekt på. Som mange husker så slo de oss 1-0 hjemme i 2. serierunde i en kamp der vi burde ha fått med oss poeng etter banespillet.

I motsetning til oss har Rotherham foreløpig ikke hatt noen aktivitet på overgangsmarkedet i januar. Det ryktes at de også var ute etter Quaner, men at vi vant racet om hans signering. Ellers så er mange Millers-fans redde for at den høyt verdsatte stopper/midtbanespiller Will Vaulks skal forsvinne i løpet av januar, Norwich skal være blant interessentene. Pr. i dag har det imidlertid ikke skjedd noe her, så jeg regner med at han er med mot oss.

Billy Jones returner til troppen mot oss etter å ha vært spart mot City. Noen nye spillere inn er ikke ventet før helgen.

Historisk sett har vi overtaket på Rotherham. Klubbene har møttes 31 ganger i ligasammenheng (mange av kampene på 50- og 60-tallet før vår opptur under Bobby Robson startet i `68). Totalt har vi vunnet 14 ganger, 8 kamper har endt uavgjort, mens Rotherham har 9 seire. Vi har imidlertid ikke slått Rotherham i noen av de 4 siste møtene (3 tap og 1 uavgjort), så det er på høy tid at den statistikken brytes i morgen!

Personlig har jeg trua på at vi vinner og jeg er veldig spent på hva Quaner kan bidra med foran en stor kontingent av tilreisende Ipswich/Fortuna-fans fra hans hjemklubb Fortuna Düsseldorf. Ønsker alle Town-fans en god helg og håper vi alle kan smile over at 3 viktige poeng er i boks lørdag kveld.

Up the Town!