Reisebrev: QPR hjemme

Ipswich Town 3-0 Queens Park Rangers.

Storseieren kom som lyn fra klar himmel etter elendigheten mot Nottingham Forest forrige helg.

Av Geir Ingvald Jacobsen

Ipswichsupporter BLOGG

Det skal egentlig ikke være mulig å bli rundspilt og tape 0-2 for Nottingham Forest den ene lørdagen, for så å banke QPR lett 3-0 den neste.

Men sånn er det i min klubb, og jeg lar meg irritere noe aldeles grenseløst over dette. Kjære Ipswich Town: Kan vi få en ordning der spillerne på forhånd annonserer om de har tenkt å gi alt, eller bare gi blaffen?

3-0 er solid på papiret, men det er for tidlig å sette julestjerna på toppen av treet. Innsatsen var meget god, sånn sett er jeg storfornøyd, men er nokså usikker på hvilket nivå denne fotballkampen egentlig holdt. Vi fikk tre lettkjøpte mål. På den annen side leverte de blå flere sprudlende angrep mot slutten som ikke ga uttelling, men som skapte trivelig atmosfære på Portman Road igjen. Vi lot oss ikke rive med i full ekstase, men 3-0 er selvfølgelig stas.

Bra balanse på midtbanen der Skuse/Douglas tok luven fra QPRs sentrale folk. Skuse med mange pasninger framover, ja han gikk til og med på et ordentlig raid! En del unødvendig lange klareringer ble lempet ut fra forsvaret, men det var i grunnen greit siden Varney fikk tak i de fleste (og skåret). Mange upressede langpasninger fra høyreback Chambers, pasninger som ingen helt forsto hvem de var ment for. På stillingen 2-0 ledet vi 2-1 i målsjanser, så uttellingen var maksimal fram til da. Mot slutten åpnet kampen seg fullstendig etter Ipswich’ tredje mål, men QPR-keeperen sto godt imot.

Betydelige forandringer i Town-lagoppstillingen fra forrige gang. Webster tilbake i midtforsvaret etter skade, og han tok kontrollen og var banens gigant. Webster spilte en helt fantastisk kamp! Hans gjeninntreden betydde at kaptein Chambers igjen ble henvist til å stå høyre back. Der gjør han minst skade.

På midtbanen var Bishop byttet ut med Douglas. «Douggie» fikk mye tyn i sosiale medier da en famøs videosnutt etter stortapet i Newcastle gikk viralt. Veteranen så ikke god ut i det klippet, men jeg slår likevel igjen fast at Douglas gjør mer nytte for seg på midtbanen enn en ute-av-form-Bishop eller en halvskadet Willliams. Spesielt unge Bishop er ordinær uten ball, i motsetning til luringen Douglas.

I angrep tok Varney over for Sears. Varney vant alt i luften. Han lekte med QPRs forsvarstreer.

Satt på bussen fra Stansted på vei til kampen og leste en lang artikkel i The Times om Chelsea-manager Contes suksess med 3-4-3-formasjonen. Avisa slo fast at tre mann bak, og 3-4-3, kommer til å bli dominerende i fotballen det neste tiåret, for denne formasjonen har så mange fordeler at ulempene enkelt kan kamufleres. Vi får nå se da. QPR behersket i hvert fall ikke å spille 3-4-3 (eller var det 3-5-2 de holdt på med?).

Kampreferat TWTD: Ipswich Town 3-0 QPR

Det ble enkelt for Ipswich, særlig etter at keeper Smithies feilberegnet en utrusning og bommet på headingen etter Douglas-måking: 2-0 Varney. Værsågod, takkskarruha! En av de merkeligste keepertabber jeg har sett. Smithies løp ut av feltet for å nikke ballen vekk før Varney nådde den, men i stedet for en knallhard heading mot midtsirkelen feilberegnet den gulkledde keeperen spretten og stusset ballen halvveis bakover. Varney kunne ikke unngå å skåre i åpent mål. En god kandidat til topp 10-listen over alle tiders keepertabber. Mot slutten av kampen leverte QPR-keeperen et par-tre redninger i verdensklasse, men disse vil selvsagt ikke bli husket.

Kort oppsummert: McCarthys gode gamle 4-4-2 knuste Holloways moderne formasjon.

Bildegalleri TWTD: Ipswich Town 3-0 QPR

1-0 Ward i første omgang kom etter litt tilfeldig spill, men vedvarende Ipswich-press. 3-0 Lawrence var også en følge av solid press, etter et mislykket skudd fra Skuse, som i stedet ble en perfekt målgivende pasning.

Nummer 27 Lawrence’ 3-0-mål var et suverent godt kontrollert skudd rett i kassa. Her har McGoldrick og Sears og Best litt avslutningsteknikk å lære. Så langt i sesongen er for øvrig Lawrence Ipswich’ Player of the Season i mitt hode, i sterk konkurranse med keeper Bialkowski.

Norwich tapte igjen. Undulatene ligger nå nederst på formtabellen og kun tre poeng foran oss på den ordentlige. Dette er gledelig og veier godt opp for at Leeds igjen vant en fotballkamp, med nød og neppe mot tabelljumbo Rotherham United, og er helt oppe på femte.

Alt i alt en bra lørdag. Ipswich-manager Mick McCarthy var naturligvis fornøyd med 3-0 og tre poeng, men presterte etter kampen å si til pressen at vi spilte like bra mot Forest også, men at det tidlige baklengsmålet ødela da. Håpløs kommentar. Vi spilte ikke bra mot Forest forrige uke, vi gjorde virkelig ikke det. «Super Mick McCarthy» må holde opp med disse nedlatende uttalelsene. Hvorfor sier han sånt? Vi som sitter på tribunen og lider oss gjennom kampene, pressefolk og supportere, er ikke idioter.

Uansett går vi nå inn i fotballjulemåneden med blå optimisme. Vrien bortekamp mot Bristol City til helgen. Jeg drar dit og. Come on You Blues!


SNART JUL: Det kommunale juletreet på torget i Ipswich ble for noen år siden kåret til Englands styggeste. 2016 blir siste år med psykedelisk juletre utenfor populære Mannings pub. Grønn gran neste år.


Flott formiddagsinnflyvning over Oslo sentrum søndag.