Preview: Ipswich – Reading

Reading(Ready) or not, here I come, You can’t hide», sang The Fugees så treffende på midten av 90-tallet. I dag er det viktig at spillerne står opp fra de døde. Tirsdagens kamp mot Derby senket standarden ytterligere fra matchen mot Fulham i romjulen. I takt med kvaliteten som vises på banen, sitter flere og flere supportere hjemme og spår i kaffegruten når kampene går på Portman Road.

Det er på høy tid at spillerne beviser hva som bor i dette mannskapet. Det kreves mer enn god innsats for å bære klubbemblemet på brystet. McCarthy får mye tyn for tiden, og det til dels rettmessig. Men det finnes en stor gruppe med individer som underpresterer voldsomt. Spillere som man forventer skal dra den tyngste byrden, har ikke levert til normal standard. I denne kategorien finner vi Berra som har sviktet enormt i det siste. Det går varme rykter om at han lengter hjem til familien, Hearts og Edinburgh. Det forventes derfor at han pakker for godt etter denne sesongen. Berra har vært bautaen i forsvaret vårt de siste årene, med solid hodespill, viktige taklinger og et ekstra tåledd. Han er dog ikke meget grasiøs i spillestilen, men det får vi tåle. Vi har hatt mindre elegante stopperkjemper enn den staute Skotten. Det kan på løpesett og uttrykk virke som han bærer på en eller annen form for skade.

Skuse er en annen som heller ikke spilt på samme nivå som tidligere. Da tenker jeg på det defensive arbeidet, hvor han ikke er like aggressiv som tidligere. Han har ikke stort å bidra med fremover, dessverre. Douglas er et kapittel for seg selv. Det kom høye krigsrop fra Brentford tilhengerne da han ble sluppet på free transfer i fjor. Men Brentford manageren  hadde nok kontroll på «best før dato»-stemplingen hans. Douglas har vist seg å være en skikkelig dårlig signering for McCarthy. Her må Mick ta en stor del av ansvaret, da spiller Dougie i en posisjon hvor hans tempoproblemer blir veldig synlige. B2B-rollen krever at mange kilometer skal dekkes av stive og trege ben. I Freddie Sears har vi et reelt aktivum, men det virker som han ikke klarer å finne tilbake til roen han hadde med seg fra Colchester foran mål. I tillegg er han en type som trenger en stor sterk spiss som han kan skape uro, rom og generere nedfallsfrukt for han. Knudsen var meget god på slutten av forrige sesong og starten av årets. I den senere tiden har han vendt tilbake til den usikkerheten han viste når han ankom klubben. Som ving back må man kunne forvente at det er et snev av kvalitet på crossballene som leveres.

Når så vi sist flere samtidige og tydelige bevegelser, som inviterte ballfører til å slå en offensiv pasning til en medspiller. Det blir som oftest ett museskritt frem om to tilbake, «sideways, backways and hoof it». «Wait, you lot, In case you haven’t noticed, we sold Murph in August!». Jeg blir ikke like frustrert av at vi forsøker og feiler, som jeg blir av å se at vi er så redd for å feile at vi ikke prøver. Vi kjenner igjen disse elementene fra taktikken til McCarthy – “low risk and tight at the back, and maybe we’ll nick it at the end”. Det er en veldig destruktiv holdning som undergraver kreativ football. Man dreper alt det offensive, gjennom å legge de defensive arbeidsoppgavene forrest i skallen på alle spilleren. Da ender det opp med at fotballspillere må vurdere risiko ved enhver offensiv handling. Dermed går tiden og man havner på etterskudd. Det blir ikke servert free flowing fotball av et slik mindsett.

La oss slippe oss litt mer løs, men i en formasjon som vi er trygge i. Dropp 3-5-2, vi går jo like fort ned for telling som panserskipene «Norge» og «Eidsvoll» gjorde det på havnen i Narvik 9. april 1940. Vår midtstoppere er verken hurtige eller spillende nok til å kunne spille i denne formasjonen. Det oser ikke akkurat selvtillit av laget for øyeblikket. Da er det viktig å søke trygghet, noe man er komfortabel med. Derfor mener jeg at vi må tilbake til 4-4-2, og ikke minst, spille vårt eget spill. Vi kan ikke fokusere på å tilpasse osa motstanderlagets formasjon. Det fungerer kun dersom man har drillet inn ulike formasjoner over tid. Noe jeg mistenker at vi ikke har gjort i særlig grad.

Når det gjelder Reading så har Stam gjort det som Marcus Evans ønsker seg for Ipswich. Manageren har tatt kontroll over Akademiet,  og innført sin spillestil hos de yngre årgangene. Spillestilen er «Posession based» men med et tempodrevet pasningsspill som trigger bevegelse. Denne kombinasjonen genererer åpninger i det offensive spillet. Det kan bli en tøff ettermiddag for våre gutter.

Transfervinduet ble igjen ikke som vi hadde håpet. Forventningene blir skutt i været med informasjon om at vi har mange million pund bud inne. Men det hjelper bare ikke å by 50% av det den eventuelt selgende klubben krever for en spiller. Anyway, vi vet at det ikke er vits å håpe på undre lengre. Det er bare freebees, low-risks (les: lommerusk) og spillere som man kan videreselge med profitt som hentes inn. Med en slik politikk er det vesentlig å ha et stort og bredt scouting nettverk. Som gis midler til å greve frem gullet blandt all gråstein. Det finnes talent på kontinentet som er bedre, og ikke minst mye billigere i drift enn den «engelske middelklassen». Det virker som om nettverket vårt er svært nærsynt og ikke er særlig aktivt utenfor balløya.

Vi har hentet inn 2 permanente på langtidskontrakt, 2 på korttidskontrakter og 3 på lån ut sesongen. Moore har vært stemplet av Siddisene våre som en kjempeflopp, men han har det jeg har sett vist seg å være verdig en sjanse. Hva er £10k i dagens marked, sokken til Zlatan? Danny Rowe er en venstre ving som er høyt aktet hos fansen i Macclesfield og skal være en hurtig og direkte ving. Kjøpesummen antas å være litt i overkant av £100k. Begge disse er hentet fra Non-League. Så får vi se om Rowe har nivået inne. Moore har erfaring fra spill i Championship for Yeovil. Jeg tviler for at Moore og Rowe er hentet inn for å sette fyr på Championship fra første spark. Deres overganger er basert på potensiale som kan poleres frem på Playford. De kortsiktige kontraktene som er gitt til Steven Taylor og Jordan Spence er forståelige nok, i og med at vi har skader på Webster og Smith. I tillegg har det være rykter om at både Berra og Chambers har ønsket seg vekk eller vært ønsket av andre klubber.

Lånene er derimot et resultat av elendig håndtering av målene vi hadde satt oss før vinduet åpnet. Det virker nesten som om vi forsøker oss på urealistiske mål, man får vel en klar indikasjon på om en klubb er villig til å selge allerede ved første budgivning. Det er spillere som har bevist at de kan score lassevis av mål i vår liga og ligaene under oss over tid, og som av en eller annen grunn går for lave summer. Det er jo i denne avdelingen av transfermarkedet vi har lykkes under Evans. Hvorfor ikke hente Matty Taylor for £300k eller Matt Smith fra Fulham for 500k? Nei, vi fortsatte bare å hamre bud mot spillere som ikke var til salgs.

Diagouraga er hentet inn for å erstatte Douglas for resten av sesongen, dersom det viser seg at han leverer er det ikke usannsynlig at vi kan forhandle frem en gratis overgang fra Leeds. Toums er en boks til boks spiller som vil gi oss økt duellkraft og driv i midtbaneleddet. I tillegg vil hankunne erstatte Skuse ved skade eller suspensjon. I løpet av overgangsvinduets siste timer hentet vi inn Domenic Samuel fra Reading og Emyr Huws fra Cardiff City. Huws har et utvilsomt talent, men med en skadehistorikk som ligner mye på andre midtbanespillere i klubben vår. Han har en fortid i Manchester City, Birmingham City og Huddersfield Town. Huws hadde sitt mest profilerte opphold i Huddersfield, hvor han spilte 30 matcher og puttet 5 mål. Han har også rukket å spille 10 landskamper for Wales. Samuel er lovende spiller på 22 år og er et produkt fra Akademiet til Reading. Han ble tilbudt proffkontrakt i 2011 etter at han scoret 17 mål på 18 kamper for U18-laget deres. Han har fortsatt ikke klart å spille seg inn på laget til Reading hvor han har scoret 2 mål på 8 starter og 8 innhopp. Han gjorde sakene sine bra på lån hos Coventry i 2015, hvor han puttet 6 på 13 kamper. Dessverre pådro han seg et ankelbrudd som gjorde at sesongen ble avkortet. I fjor var han hos Gillingham hvor det bli 7 mål på 24 kamper.

God kamp folkens – og en ekstra varm tanke til våre norske supportere på Portman Road!