Mørke skyer over Portman Road

Som alle vet så er det lite trivelig å være Ipswich-supporter om dagen. Vi synker dypere, dypere og dypere ned i gjørma. Fullt av frustrasjon og fortvilelse.

Av: Terje Schander

Et lag som fullstendig har mistet motet og all selvtillit og spilleglede er som blåst bort. Skadene florerer som vanlig. Vi skaper null niks fremover. Pådrar oss en rekke røde kort i ren frustrasjon samtidig som vi har en manager som har blitt helt «snøblind». Paul Lambert har mistet grepet og «nekter» å gå vekk i fra sitt foretrukne 4 3 3-system inkludert spille-ut-bakfra. Det fungerer dessverre ikke, mest fordi spillermateriellet er for dårlig. Med 4 3 3 så må man ha vingbacker med fart som kommer rundt og får slått innlegg. Det har vi lite av med ett hederlig unntak i Kenlock som får lite spilletid. Veteranene Chambers og Ward er ikke lenger gode nok, og det fører til at en enslig spiss stort sett går arbeidsledig hele kampen som da preges av pasninger på kryss og tvers, og bakover. Samtidig går nå Lambert ut og skylder på «alt og alle» uten å ha selvinnsikt nok til å se seg sjøl i speilet. Spillere blir sendt ned på U23-laget. Fansen raser, og det med rette. Nei, dette ser bekmørkt ut akkurat nå. 

Hvis man leser denne artikkelen fra Mike Bacon https://www.eadt.co.uk/sport/ipswich-town/mike-bacon-on-the-blue-7391304 så forstår man hvor alvorlig det egentlig er, og at enkelte som har god innsikt i klubben faktisk er redd for hele dens fremtidige eksistens! Og det er vanskelig å være uenig. Mick Mills uttrykte sin fortvilelse slik etter kampen mot Northampton «it is sad».    

Roten til dette er selvfølgelig at vi har en eier med null ambisjon om å få skuta på rett kjøl. Når han klarte å gi Lambert en 5-års kontrakt for litt over ett år siden så viste han at han har null peiling på fotball. Kommer hans rådgivere fra Norfolk mon tro? Begynner snart å lure på om det er et komplott et eller annet sted. Personlig er jeg nå overbevist om at han eneste motivasjon for å ta over Ipswich var av økonomisk karakter. Har skrevet såpass mye om det før så jeg lar den ballen ligge i denne sammenheng. Men siterer noen kloke ord fra Hallvard Sægrov som godt beskriver hva klubben mangler pr idag:

«Vi må ha en klubbledelse som forstår hva som kreves av en moderne fotballklubb, og som kan implementere dette. Hva slags fotballklubb skal Ipswich være? Hvilken manager passer denne profilen? Hvilke trenere kan komplettere denne manageren? Hvilke typer spillere bør rekrutteres? Hvor speider vi etter spillere? Hvordan arbeider klubben med skadeforebygging? Hvordan anvende teknologi i treningsarbeidet? Mental trening? Kosthold? Det handler om kompetanse, ikke å kaste inn vulgærstore summer. Klubben er nødt til å bygge opp en organisasjon» 

Mye fornuftig her. Klubben har jo ikke engang et fungerende styre! Og det sportslige apparatet er også langt under pari hvis vi sammenligner med andre klubber. Med andre ord en klar rotårsak til dagens situasjon.

Marcus Evans går ut foran hver sesong og beroliger fansen om at han er «fully commited» og at hans største ønske er opprykk og bla, bla, bla. Så blir det stille. Og når det blåser som verst så hører vi ingenting. Han er som sunket i jorden. Sportslig leder O’Neill kommer på banen og bedyrer at Evans fortsatt skal bidra og at han står ved sin managers side. Samme visa hver gang. Når eier er såpass fraværende så kan jeg faktisk skjønne at Lambert sier «Something drastically wrong going right through the Club».

I årevis har vi solgt unna de beste spillerne for så å hente inn lånespillere og reserver fra øst og vest som ikke holder mål. Få kvalitetsspillere med erfaring har kommet inn på permanent basis. Sist transfervindu var intet unntak. Dere får ha meg unnskyldt, men Thomas, Parrott, Harrop osv, osv, holder ikke mål. Entusiastiske og treningsvillige unggutter, men det er ikke de vi trenger nå. Det har vi nok av sjøl. Spiller med tung Championship erfaring var det jeg forventet, men ble som vanlig skuffet. Er klar over at økonomi og «salary cap» ikke gjorde det enklere, men overgangsvinduer har de siste år uten unntak vært store skuffelser. Heldigvis så er «salary cap» skrotet for en stund. Men hva hjelper det?

O’Neill har bekreftet at klubben de neste årene skal videreutvikle akademiet og få flere og flere unggutter over i A-laget. Men hva gjør de så? Henter inn unge spillere på lånfra andre klubber? Mot Northampton så hadde vi 5 unge spillere på banen som ikke er våre!! Hva er vitsen med det? Må da være bedre å bruke våre egne i en sesong hvor vi mest sannsynlig ikke havner topp seks, fremfor å utvikle spillere for andre lag. McGavin og Dobra fikk et par, tre kamper og så var det over og ut. Og vi har lovende spillere i Gibbs, El Mizouni og Baggott med flere som bare venter på å få vist seg frem. La de få slippe til over tid. Både U18 og U23 gjør det bra, men det er trist å se at det blir bråstopp når de kommer over i Lamberts sine hender. Se bare på Lankester som har blitt en grå skygge av den spilleren som slo igjennom for 2 år siden.

På lørdag kommer formsterke Oxford på besøk. Ett lag som i mine øyne er ett av divisjonens beste. De spilte playoff finale i fjor, og tapte meget ufortjent mot Wycombe. I år fikk de en katastrofal start, men har nå fått sving på sakene, og har vunnet 9 av de siste 10 kampene! Kun 2 tap siste 17 i serie og cup. Hvordan i all verden skal vi klare å stoppe de med den formen de er i, og med den hjemmestatistikken vi har? Spesielt mot topp-ti motstand. Jeg er redd dette kan bli meget stygt. Vi fikk med oss et ufortjent poeng sist vi møttes i Oxford. Men nå har laget fra universitetsbyen virkelig fått opp dampen, og vil være en seriøs utfordrer om opprykk. Med offensive spillere som Ruffles, Taylor, Winnall og Kelly i sine rekker så vil de gjøre livet surt for vårt vaklende forsvar. Matt Taylor har gjort 11 mål hittil. Og de har en dyktig manager i Karl Robinson. De vil komme til Portman Road fulle av selvtillit mens det vi være det stikk motsatte med oss. 

Vel, håpet er det siste de tar ifra oss, men det må skje et mirakel om vi skal klare å snu den negative trenden på kort sikt. Håper nå bare at vi klarer å holde oss i L1. Ett nedrykk til L2 ville være fatalt. Utrolig nok har vi fortsatt heng på playoff, men ingenting spillemessig tilsier at vi skal klare å kjempe oss til en playoff plass.

Mitt personlige håp er at Evans innser at han ikke er den rette til å drive klubben videre, og at han selger klubben til sommeren, og at radarparet Dyer/Butcher kommer inn som trenere/managerteam i en overgangsperiode. Jeg tror personlig at det vil løfte klubben at tidligere spillere bidrar, ikke minst overfor den yngre garde. Dette er legendariske spillere som vil bli sett opp til og respektert. Og det ville ikke minst fått støtte blant fansen. Men det blir vel med drømmen….