Mick McCarthy og moderne managere

For et par uker siden ble klart at Mick McCarthy og Ipswich skulle skille lag når McCarthys kontrakt gikk ut til sommeren. Han gikk derimot med umiddelbar effekt etter kampen mot Barnsley. Etter fem år med en god del oppturer, og deretter litt for mange nedturer, ble det naturlig for begge parter å avslutte samarbeidet men McCarthy orket ikke å avslutte sesongen etter massivt trykk fra deler av fansen. McCarthy begynte tiden sin i Ipswich godt, og ga byen et håp om å bygge et lag å være stolt av igjen.

Det begynte så godt, og laget styrte vekk fra nedrykksstriden med skuta vendt oppover. Men etter hvert som tiden gikk ble det klart at en retur til Premier League fortsatt var et godt stykke unna. Forholdet mellom supportere og managere surnet i fjor, og McCarthy har særlig blitt kritisert for sin i overkant pragmatiske og nærmest primitive fotballstil.

Det er slettes ikke feil, og det er trolig til det beste for alle involverte parter. Men McCarthy føler kanskje at han ikke hadde de samme ressurser til rådighet som sine forgjengere. Og da er vi inne på en sentral problemstilling i moderne fotball. Managere forventes ofte å gjøre underverker med en fotballklubb, men de får ikke ressursene til å gjøre det. Ofte får de heller ikke tid, men akkurat det kan man ikke beskylde Ipswich for å ikke ha gitt McCarthy.

Hvordan skal man kunne bygge lag uten å få finansiell støtte til å gjøre det? Og ofte er eiere for utålmodige med managere, kanskje etter å ha gitt finansiell støtte til en manager med en helt annen filosofi. Så man lar manager X bruke millioner av kroner for å bygge et lag etter sin filosofi. Etter halvspilt sesong er resultatene langt unna det som er forventet, og siden fotball er ferskvare får manager X sparken. Inn kommer manager Y, med en annen fotballfilosofi enn manager X.

Hvordan skal manager Y få utrettet stort med spillere tilpasset systemet til manager X? Et kroneksempel finner man i Liverpool. Sent i juli 2015 lot de Brendan Rodgers bruke over 300 millioner kr på Christian Benteke, et oppspillspunkt med fantastiske evner til å vinne hodedueller i boksen. I oktober 2015, tre måneder senere, ansetter de Jürgen Klopp, en manager kjent for sin «heavy metal»-fotball og som krever at spillerne løper sokkene av seg. Det tok ikke lang tid før Benteke var ute av dørene på Anfield, med Klopp bak roret uttalte klubblegende Bruce Grobbelaar at Liverpool kan vinne Champions League.

Det er ingen enkel jobb å være manager i moderne fotball, og det sier kanskje litt når Mick McCarthy er den manageren som har hatt jobben sin lengst i Championship. McCarthy sine 5 år i managerstolen er over 4 mnd så lang som gjennomsnittet på 13 måneder i ligaen. Det er ikke lenge siden «kollega» Jaap Stam fikk sparken i Reading, og i øyeblikket får du 17.00 i fotball odds på at hans gamle klubb rykker ned hos bet365. Reading ble ufattelig kjedelige å se på med sitt forsøk på spillende fotball. Det er tøffe arbeidsvilkår i Englands nest øverste divisjon.

Det er riktg at Mick McCarthy forlot Ipswich, men får han den avskjeden han fortjener? Forholdet til supportere har surnet og resultatene har uteblitt de siste sesongene, men laget styrte mot League One da han tok over. Å være en moderne manager i en beintøff liga som Championship er ikke lett, men kanskje kunne han gjort det bedre med mer økonomisk støtte?

Det blir bare spekulasjoner, men det blir uansett spennende å se hvem som kommer inn dørene, om vedkommende får økonomisk støtte og ikke minst hvordan forholdet blir til fansen.