Jakta på syndebukken(e)

Ipswich er en klubb vi forventer skal spise kirsebær med de store. Vi burde seile på “HMS piss the League” og cruise gjennom denne divisjonen. Nå gjør vi ikke det, og det må jo være noens feil! Hvem kan vi skylde på? Manageren? Eieren? Spillerne? Det medisinske apperatet? Journalistene? Eller supporterne?

Av: Thomas Braut

Den enkleste å skylde på er manageren. Det er hans feil at vi ikke får de resultatene vi trenger. Hvorfor spiller vi ikke bare med to spisser? Hvorfor har “ubrukelige” spillere klippekort på laget? De fleste av oss har sett utallige fotballkamper og gjerne spilt årevis med Football Manager. Vi vet hva som må til. Vi må trygge, forberede og instruere spillerne på den taktikken vi mener er den beste. Vi vil få fram de unge kommende stjernene og få resultater umiddelbart. Dersom manageren ikke får til dette er det vel bare å sparke han. Han er ubrukelig. Nå har vi en eier som hadde så stor tro på manageren vår at han gav han en femårskontrakt. Alle vet at det koster enorme summer å løse en manager fra en slik kontrakt. Disse midlene burde jo heller blitt brukt til å forsterke laget?

Dette leder oss over på neste mulige syndebukk, eieren. Hvorfor gir han ikke bare noen av millionene sine til manageren slik at han kan kjøpe seg ut av problemene? Hvordan går det an å være så hodeløs å gi en manager en femårskontrakt? Om han ikke vil hive ut av sin rikdom, hvorfor selger han ikke klubben? Hvorfor får vi ikke ein rik sjeik e.l. som kan pøse inn penger?

Hva så med disse overbetalte spillerne? De gjør enkle feil som fører til at vi slipper inn billige mål og de klarer ikke skape nok mål? Hvorfor trøkker de ikke mer til? Det er jo så enkelt! Hvorfor sløser de med tida og slutter å utfordre motstanderen? Vi må jo ha mål for å vinne fotballkamper!

Hva så med de som skal sørge for at spillerne holder seg skadefrie? Vi har en skadeliste så lang som et vondt år. Her kan de jo ikke ha peiling på hva de holder på med. Å få så mange skader beviser vel det?

Journalistene skal skildre hva som skjer med klubben for å få lesere. Hvorfor kan de ikke bare bygge opp under det klubben mener er best? Man kan bare ikke utestenge folk fra å gjøre jobben sin. De er betalt for å synse og ha sine meninger om det som skjer? I motgang er ikke alt rosenrødt, og da krever både leserne og eierne kritisk journalistikk.

Hva så med oss supportere? Vi vet jo alltid best. Vi bruker tusenvis på å følge klubben vi er så glad og ønsker at vi skal få nye gode minner. Vi vil være stolte av laget vårt og at det skal gi oss noe å juble for. Laget vårt er jo best, har mange gode godt betalte spillere og vi er fantastiske supportere, så vi forventer umiddelbare resultater. Vi skal være veldig mye bedre enn alle andre lag som vi gjerne ikke vet så mye om. Når vi ikke får resultatene vi forventer, forventer vi at det skjer noe med syndebukkene. De ubrukelige må byttes ut! Alle må skjerpe seg og skape de resultatene vi forventer! Gjør noen på eller rundt laget en feil eller to, er de ubrukelige og må kastes ut. Det er så herlig å kunne si “hva var det jeg sa?”. Det virker som om noen nesten ønsker motgang for å kunne fortsette å sutre og være besservisser.

Hva skal til for å lykkes? I fotball (og livet ellers) yter alle best når de har selvtillit og når de får bekrefta at de er gode. Når alle rundt deg stadig roper om at du er ubrukelig og stadig insinuerer at de vet mye bedre enn deg hvordan du skal gjøre jobben din, er det ikke alltid at du gjør en bedre jobb. Vi må realitetsorientere oss. Nå er vi et middelmådig League One-lag. Det er ingen av oss som er fornøyde med det. Det er mange eksempler på tidligere storlag som har slitt og sliter nedover i divisjonssystemet. De fleste som har klart å komme seg opp igjen har klart å stille seg bak klubben gjennom turbulente tider og til slutt komme seg tilbake.

Det kan være at det trengs grep for å rette opp skuta og få oss ut av denne ligaen så fort som mulig, men enn så lenge tror jeg at vi er best tjent med å støtte mest mulig opp under de som jobber så godt de kan med å få oss opp.

Dette er ikke like enkelt. Jeg blir fortsatt like skuffa og av til sint når det ikke går vår vei. På tirsdag kommer bunnlaget Burton på besøk. Håper at det kan bli en kamp som kan være med å bygge opp selvtilliten i laget, før vi får en større utfordring borte mot Peterborough neste lørdag. En ting er iallefall sikkert, å ta seieren på forhånd er ikke en lur strategi.