Hedret Ipswich-legende – En ordentlig god kamerat

Noen har bekjente, andre har venner. De heldige har til og med bestevenner. Og så er det Ipswich-ikonet Kevin Beattie, da.

Tenker du at det å hente vennen din på byen etter siste buss er en god gjerning? Eller kanskje får du bekreftet vennskapet ditt når venninna di tar med seg handlevarer til deg når du er syk? Da har du ikke møtt Malcolm Thompson, mannen som gikk flere hundre kilometer til inntekt for Kevin Beatties veldedighetsorganisasjon.

Thompson, fra Brampton i Cambridgeshire, var en av den tidligere Ipswich-stjernen Kevin Beatties beste venner. Beattie, en bauta i forsvarsrekken i en årrekke, døde plutselig i 2018, kun 64 år gammel.

Kevin Beattie var sentral sist Ipswich vant et stort, hjemlig trofe. Det skjedde da «Tractor Boys» slo Arsenal i FA Cup-finalen i 1978. Det er dog lite som tyder på at den bragden kommer til å bli gjentatt i løpet av de neste sesongene. Manchester City er det heteste fotball tipset til å vinne turneringen i år. De står til 4,33 i odds hos Bet365. Du kan se hele finalen fra 1978 i videoen nedenfor.

For å markere Beatties bortgang hadde Thompson planlagt en vandretur som skulle samle inn penger til «The Beat Goes On» – et formål som skulle finansiere en statue av Ipswich-helten på utsiden av Portman Road.

Turen skulle egentlig ha funnet sted for en stund siden, men uforutsette hendelser medførte utsettelser. I mellomtiden hadde «The Beat Goes On»-kampanjen samlet inn nok penger til statuen, som snart blir avduket utenfor de blås hjemmebane.

Det fikk imidlertid ikke Thompson til å legge skoene på hyllen. Den 27. september gikk startskuddet for turen fra Brunton Park i Carlisle, Kevin Beatties hjemby.

Da det ikke lenger var nødvendig å samle inn penger til en statue, bestemte Thompson seg i stedet for å opprette Kevin Beattie Foundation, en veldedighetsorganisasjon med ønske om å støtte så mange gode formål som mulig.

– Vi har planer for organisasjonen, og allerede neste år håper jeg at vi kan overraske en lang rekke Ipswich-fans ved hjelp av penger som organisasjonen har mottatt i støtte, forteller Thompson til engelske medier.

Fra Brunton Park i Carlisle, hjemmearenaen til byens beste fotballag, og til Portman Road i Ipswich er det ikke mindre enn 311 engelske mil. Det tilsvarer ganske nøyaktig 500 kilometer, omtrent avstanden mellom Trondheim og Oslo. Det var altså en strabasiøs ferd Thompson la ut på. Legger du til litt ruskete britisk høstvær er det ingen tvil om at noen av dagene turen varte var bedre enn andre.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det var et mareritt å komme seg gjennom det kuperte bakkelandskapet i Yorkshire, innrømmer Thompson.

Om Thompson hadde musikk i ørene mens han gikk forteller ikke historien noe om. Men i så fall kan det ha vært med toner som dem nedenfor.

Malcolm Thompson startet turen sammen med en kollega, men da kameraten måtte trekke seg av medisinske årsaker omtrent halvveis, gjennomførte Thompson den siste delen alene.

Den 10. oktober, nesten to uker etter turstart, ankom Thompson Portman Road i Ipswich.