Årets Supporter: Arnt H. Nodeland

Gjennom et samarbeid mellom TV 2 og Supporterunionen for Britisk Fotball (SBF) Ipswich-fan og grunnleggeren av ITSCON Arnt H. Nodeland kåret til årets supporter.

Arnt er også kjent blant fotballviterne i Norge.
Arnt er også kjent blant fotballviterne i Norge.

– Jeg fikk sjokk!

Juryen, bestående av Anders Christensen og Ray Tørnkvist fra SBF, samt TV 2s Øyvind Alsaker, har plukket ut vinneren.

For Arnt, som har holdt med Championship-klubben siden 80-tallet, er det en ære å bli kåret til årets supporter.

– Det var veldig uventet. Jeg fikk beskjed mandag og skjønte ingenting. Først trodde jeg at det de hadde tatt feil siden jeg visste at vi hadde nominert en annen, men ikke at jeg hadde blitt nominert. Jeg var på jobb og gikk helt i svart, satt på et møte og fikk ikke med meg noen ting. Jeg er takknemlig og setter veldig stor pris på det, sier Arnt.

Sørlendingen grunnla Ipswich’ norske supporterklubb som 18-åring i 1989. Han begynte med å importere supporterutstyr, utgi medlemsblader, arrangere fellesturer og videreformidle kampbilletter.

I om lag 25 år var sørlendingen formann før han ga stafettpinnen videre. Men engasjementet for Ipswich og supporterklubben, som har over 500 medlemmer, er fremdeles brennhett.

Flere timer hver dag går med til å lose nye medlemmer inn i supporterklubben, gjøre klart medlemsblad og bistå supportere som ønsker å se kamp på Portman Road.

I løpet av en sesong bidrar Arnt med å formidle mellom 450 og 550 kampbilletter til medlemmer. Selv anslår 45-åringen at han drar mellom fem og åtte turer til Ipswich per sesong, men han sluttet å telle da han passerte 100 besøk i den lille byen med om lag 133 000 innbyggere.

– Jeg blir ofte kjent igjen. De setter veldig pris på at jeg og andre skandinaver kommer, fordi Ipswich er ikke noen spesiell turistby. De skjønner jo ingenting av at vi reiser helt fra Norge til Ipswich for å se fotball, flirer Nodeland.

Aaaaaarnt

– Får prate med spillere og manager
Men engasjementet og kjærligheten til favorittklubben er så sterk at veien er kort fra Norge til Ipswich. Han er blitt veldig glad i byen og dens innbyggere etter utallige turer. Nodeland er også opptatt av å legge til rette for at andre norske Ipswich-supportere skal få en god opplevelse når de reiser til England for å se kamp.

– Det er alltid hyggelig å treffe nye Ipswich-supportere. Når de reiser over for første gang, blir det ikke siste gang, sier Nodeland.

– Fellesturene i regi av supporterklubben de siste årene har vært veldig bra. Det handler ikke bare fotball. Vi tar bussturer i området, fellesmiddager, omvisning på stadion og vi får prate med spillere og manager. Så lenge vi er fra Norge kommer vi lett inn i miljøet i klubben. De ønsker oss velkommen.

Akkurat den gjestfriheten fikk Nodeland kjenne ekstra mye på da han tilbrakte én måned i Ipswich høsten 1992.

– Det var veldig stort å komme innpå spillerne. Jeg husker spesielt én episode. Etter én av de sju kampene jeg fikk med meg, spurte jeg de som jobbet i supporterbutikken om de kunne ringe etter en taxi for meg. De spurte om jeg kunne vente i 30-40 minutter og møte på andre siden av stadion. Da jeg kom bort, sto to av spillerne der, og jeg fikk sitte på med dem. Det var en stor opplevelse. Slik skjer ikke i dag, sier Nodeland til TV2.

Arnt H. Nodeland og Terry Butcher
Arnt H. Nodeland og Terry Butcher

Møtte Sir Bobby Robson
I perioden han tilbragt i Ipswich i 1992, bodde han rundt om på ulike pensjonater. Uten en fast adresse fikk han like greit all post fra Norge tilsendt til sin egen postadresse på Portman Road, Ipswich’ hjemmebane.

Et annet sterkt minne for Nodeland er de mange møtene med den engelske fotball-legenden Sir Bobby Robson, som var manager i klubben mellom 1969 og 1982.

– Jeg traff ham på midten av 90-tallet. Han oppholdt seg mye i Ipswich selv etter at han var ferdig i klubben. Det var en opplevelse. Jeg har mange gode minner fra den tiden, sier Nodeland

Sir Bobby Robson og Arnt H. Nodeland
Sir Bobby Robson og Arnt H. Nodeland