Preview: Ipswich – Blackburn

Ingen endringer med det første.

I oppkjøringen til lørdagens kamp mot Blacburn Rovers fokuserer Mick McCarthy på at laget må tilbake til å holde sengetøyet rent – bokstaveligtalt. Han er også klar på at det er vanskelig å signere nye spillere og at han forventer at problemene fortsetter helt til de siste dagene av vinduet. Forhåpentligvis vil det være permanente overganger, eller lån med allerede avklarte betingelser for permanent overgang i sommer. Nødlån vil vi ikke ha – da er det bedre at ungguttene får slippe til noen minutter her og der.

Vi har blitt linket til en hel del spillere fra tidlig i desember og frem til i dag. Mange av disse er det veldig usannsynlig at vi har finansiell styrke til å være med å kjempe om. McCarthy har sagt at han er ute etter erfarne Championship spillere. De to varmeste ryktene er fortsatt Danny Ward fra Rotterham og Jordan Hugill fra Preston. Jeg vil tro at Ward ville forsvinne til en av klubbene som kjemper om opprykk, mens Preston ikke ønsker å selge Hugill, dermed vil prisen som de er villige til å selge for bli for høy for Ipswich. McCarthy er derimot kjent for å holde kortene tett til brystet. Så jeg blir ikke overrasket den som vi plutselig har signert høyrebacken Shay Logan fra Aberdeen med en fortid i Brentford, etterfulgt av Dagenhan Redbridge spissen Oliver Hawkins. Vi handler nok ikke fra øverste hylle i dette vinduet heller. Trolig vil ev. overganger komme fra «the bargain basement», mao spiller som er på utgående kontrakter.

Dessverre har forholdet mellom supporterne og spillerne tatt en vending som jeg ikke liker i det hele tatt. Jeg er totalt motstander av at publikum slenger dritt til egne spillere fra tribunen, det er rett og slett en skikkelig uting. Å motta hets fra sine egne påvirker spillere i mye sterkere grad en hets fra motstandernes fans. Hets fra det holdet kan derimot generere ekstra motivasjon. Douglas ble møtt med pipekonsert fra sine egne, da han erstattet Bru det siste kvarteret mot QPR. Det fikk begeret til å renne over for meg, så jeg bet sammen tenne i aggresjon, og ristet på hodet til en gjeng godt voksne menn. Chambers og Knutsen mottar også en god dose drittkasting fra våre supportervenner. Jeg oppforderer de av dere som drar på kamper til å holde dere for gode til å ta del i denne ukulturen, og heller ber de rundt dere som driver på med sånt tull om å snurpe igjen smella. Alternativt får vi i den norske supporterklubben stille opp med Vuvuzela for å overdøve alle haterne. Støtt laget eller bli hjemme!

På skadefronten har Pittman igjen pådratt seg en skade, og er usikker til morgendagens match. McGoldrick og Kenlock er fortsatt ute i et par uker. Mens Chambers, Skuse og Best er tilbake i stallen som møter Blackburn. I tillegg er Bishop, Smith og Hyam tilbake i trenging, men er fortsatt lagt i fra kampklare.

Blackburn har våknet opp fra de døde fra nyttår. De har spillt uavgjort borte mot Huddersfield og slo Newcastle 1-0 hjemme – intet mer enn imponerende. I tillegg ble det 2-1 seier borte mot QPR i FA-cupen, et lag vi få dager tidligere maktet å ta tape nettopp 2-1 mot på Loftus Road.

Det er likevel tung stemming blant Rovers fansen som er kritisk til klubbens eiere – «The Venkys». Man mener at de kun er ute etter å strippe klubben for midler, men nå var det vel ikke så mye til disposisjon når eierne tok over. Det som har vært den største utfordringen for Rovers siden takeoveren, er at managerne har sittet i svært korte perioder, etter å ha røket uklar med eierne. Høy turnover på manager siden, inviterer ikke til stabilitet på banen. Nå værende manager er Owen Coyle, er en av de managerne som aldri får det helt til i klubbene han har ledet, men som stadig blir tilbudt nye jobber. Coyle blir kritisert for at han enten kjører en all-out-attack eller all-out-defence filosofi. Det påpekes videre at det ikke er noen form for spilleplan og at dagens Rovers midtbane er noe av det dårligste man har sett i historien. Statusen over spillermateriellet er med andre ord lik den i Ipswich. Dog har kanskje Blackburn en litt sterkere angrepsrekke og vi litt sterkere forsvar og keeper. Mens midtbaneleddet synes å være begge klubbenes akilleshæl. La oss håpe at Lawrence stråler igjen og at Ward finner tilbake til formen han viste de første månedene. Da kan det ende opp med et hyggelig resultat.

For de av dere som bruker «Life is a Pitch» på BBC Radio Suffolk på lørdager klokken 13: http://www.bbc.co.uk/radio/player/bbc_radio_suffolk som oppvarming før kampstart, eller stikker innom Fanzone på Portman Road, så vil dere høre og ev. møte en av kultheltene fra Royle-eraen. Denne helgen er det Darren Currie, selv titulert «slow winger» som gjester Mark Murphy, Phil Ham, Kevin Beattie og Tractorboy II.

Hvem husker vel ikke hvordan han i det ene øyeblikket kunne få deg til å rive av deg en hårtust eller to, for i det neste øyeblikket slå en perfekt cross på lissa til Bent, Counago eller Kuqi. Currie var i tillegg dødballekspert og hadde et solid fintereportoar. Tenk om han hadde hatt ett lite rykk og maksfart på over 15 km/t. MMMMick, det var tider det. Til hver hjemmekamp samlet det seg 25000 forventningsfulle og feststemte supportere på Portman Road, som ventet på nok en all-out-attack forestilling fra Royle’s Barmy Army. Et mannskap med klare defensive utfordringen og svært så begrenset spillermateriell, både i kvantitet og kvalitet. Men Royle visste hva samhandling og positiv bevegelse kan tilføre et lag. Å gud så underholdene. Tilbake til Currie. Han ble hentet fra Brighton & Hove Albion i desember 2004 for £250.000, noe som ble omtalt som en «bargain». Currie var vårt første kjøp etter transferforbudet ble opphevet, og dermed også Royles første kjøp. Currie gjorde en brakdebut mot Q.P.R. hvor han scorte ett mål og hadde assist til et annet.

I september 2003 signert vi Alan Mahon på et sesonlangt lån fra nettopp, Blackburn, han ble straks en hit blant fansen vår. Dessverre ble han hentet hjem til moderklubben før nytt år. Blackburn trengte spillere og ba Ipswich om å cashe ut, dersom de ville beholde Mahon. Men klubben hadde allerede utfordringer med å betale sin kontraktsfestede spiller, og dermed var det ingen reel mulighet til å gjøre overgangen permanent. Året etter var Mahon en vital del av Wigan-laget som vant Championship. Kunne Mahon vært spilleren og investeringen som hadde gjort oss det lille hakket vassere, og dermed nok til å sikre oss direkte opprykk i 2004 eller 2005. Hvem vet? Det er i alle fall ikke nytt at Ipswich ikke stiller sterkest i kampen om de beste spillerne på markedet.

Av dagens Blackburn spillere er det Danny Graham som vil utgjøre den største trusselen mot vårt vaklevordne forsvar. Graham fikk det ikke helt til å svinge i Premier League, men i Championship holder han helt klart fortsatt mål. Vi var i løpet av sommeren linket til flere Blackburn spillere. En av disse den tidligere Norwich vingen Elliott Bennett, men Blackburn godtok ikke budet på £250.000. McCarthy viste også interesse for vingen/backen Ben Marshall i sommer, men her var nok prisbildet et helt annet. Marshall ville i mine øyne vært en ideel erstatter for Chambers på høyre backen. En rask, atletisk og fysisk sterk back med gode innlegg. Ferdigheter som ville gitt oss flere strenger å spille på i det offensive spillet. Kvaliteten fra høyrefoten til Chambers skremmer ikke akkurat vannet av backlinjene i Championship. Liam Feeney var i siste halvdel av fjorårs sesongen på lån hos oss fra Bolton. Feeney virket som en spiller som var totalt blottet for selvtillitt når han ankom Portman Road. Han rakk ikke å imponere i særlig grad under låneoppholdet. Likevel ble han tilbudt fast kontrakt av McCarthy, men valgte Blackburn, da de kunne tilby bedre betingelser. Jeg mener at Feeney ville hatt problemer med å spille seg til fast plass på laget, så vi gikk ikke glipp av noe stort der.

Historisk sett har det vært veldig jevnt mellom lagene målt i innbyrdes oppgjør. Lagene har spilt mot hverandre 50 ganger, hvor av Ipswich har vunnet 18, 17 ganger har det endt uavgjort og Blackburn har vunnet 15 ganger. Under McCarthy er rekken 2-2-4, altså enda en statistikk som det er på høy tid å forbedre.